Sommer i Stor-Sandvika
Sommer i Stor-Sandvika

Sørøya er Norges 4. største øy og ligger i Vest-Finnmark, nærmere bestemt på 70 grader 40 minutter nordlig bredde, og er delt mellom kommunene Hasvik og Hammerfest. 99 % av befolkningen på øya bor i Hasvik kommune på vestsiden av Sørøya.

Hasvik kommune består av tettstedene Hasvik i sør, Sørvær i nord og kommunesenteret Breivikbotn som ligger i bunnen av Breivikfjorden ("Lille Lofoten") på vestsiden.

Sommer i Breivikbotn
Sommer i Breivikbotn

Nakent og karrig men likevel frodig

Sørøya har en spesiell og flott natur - det finnes nesten ikke trær - men det er utrolig grønt og frodig likevel. Her er det mye stein og bratte fjell. Øyas høyeste punkt rager 653 m.o.h. og heter Vatnafjellet. På nordsiden av Sørøya finnes to fuglefjell, Andotten ("lille Nordkapp") og Storgalten, som er fredet som naturreservat.

Til tross for det nakne landskapet og det karrige jordsmonnet kan man høste inn mye fra naturen - fiske både i ferskvann og sjø, jakte på hare og rype, plukke måsegg og sanke bær og sopp. I gamle dager var dette en dyd av nødvendighet, men også i våre dager setter mange pris på slike utflukter i skog og mark.

Årstidenes sjarm

Vintrene kan være harde, med mørketid, mye snø, storm og uvær, stengte veier, strømbrudd og innstilte båter og fly. Men det har sin sjarm det også - som faktisk hver årstid har på Sørøya.

Det er like fantastisk hvert år i slutten av januar når sola kommer tilbake. I begynnelsen av mai begynner måsen å verpe og mange sjøsetter båten igjen etter en lang vinter. Været kan skifte fort i denne perioden - fra 10 grader og sol til minusgrader og snø nesten fra den ene dagen til den andre.

Sommeren og høsten innbyr til mange fine turer ut i naturen - og er man heldig klaffer været også. 

I juli hvert år går også Sørøydagene av stabelen med mange aktiviteter både for store og små. Det er mange som finner veien til Sørøya i denne perioden.

På høsten er det jegerne som inntar øya på jakt etter ryper og harer.