Nordsandfjord - foto: Anne Olsen-Ryum
Nordsandfjord - foto: Anne Olsen-Ryum

Nordsandfjorden er ca. 2 km bred ved munningen og smalner jevnt innover og er ca. 2 km lang.

For å komme til Nordsandfjord kjører man fra Hasvik forbi Breivikbotn til Sandvika. Der er det informasjonstavle og parkeringsplass. Det er merket sti over fjellet i småkupert terreng til Nordsandfjorden. Turen over fjellet tar en drøy time.

Natur og landskap er gjennom århundrene formet av tungsjøen som har gravd ut viker og huler. Sandstrender og flate gressletter kjennetegner Nordsandfjord.

I Nordsandfjord finner man også en hule hvor det bodde 133 mennesker krigsvinteren 1944. Dette kan du lese mer om på siden om Nordsandfjordhula.
 
Bebyggelsen på stedet ble brent under 2. verdenskrig, men etter krigen ble Nordsandfjord bygd opp igjen. De siste som dro herfra var Gerd og Oddvar Olaussen som flyttet bolighuset sitt til Sørvær i 1954.
 
Nordsandfjord ble fredet som naturreservat i 1991. Formålet med fredningen er å bevare de helt spesielle sanddynene og vegetasjonen i fjorden. Derfor er det blant annet ikke tillatt å brenne bål og sanke tørrved i sanddynene. Det er heller ikke tillatt med bruk av motorkjøretøy, og det må ikke innføres nye plantearter.