Kort om øvelsen

Nordic Response ble allerede startet i januar, og vil antageligvis holde på til omtrent 14. mars. 

Over 20 000 soldater deltar på øvelsen. Av disse vil omtrent 10 000 være på land, og de vil være de mest synlige under øvelsen. Deltakerne kommer fra minst 14 land.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har i samarbeid med Forsvaret utarbeidet et informasjonsbrev som inneholder informasjon som berører sivilbefolkningen i Nord-Norge. I denne artikkelen vil du få en oppsummering av det viktigste som berører oss i Hasvik kommune. Gjerne les informasjonsbrev på hyperlenkene under, eller se Forsvaret.no for mer informasjon.

Nordic Response 2024 - Norsk

Nordic Response 2024 - Nord-samisk (davvisámegiella)

Nordic Response 2024 - Engelsk (english)

Nordic Response 2024 - ukrainsk (українська мова)

Slik blir øvelsen

Øvelsen får sitt tyngdepunkt i det nordlige Norge, Sverige og Finland samt i tilhørende luftrom og havområder. Særlig stor aktivitet blir det på sjøen med over 50 påmeldte ubåter, fregatter, korvetter, hangarskip og ulike amfibiefartøy.

I luften deltar over 100 kampfly, transportfly, maritime overvåkningsfly samt allierte CH43 Super Stallion, Merlin, Cobra og Osprey.

På bakken skal tusenvis av soldater forsvare og beskytte nordisk territorium med ulike artillerisystemer, stridsvogner, beltevogner og andre landfartøy.

Tidslinje

Januar – mars: Nordic Response 2024 innledes allerede i januar med at allierte styrker ankommer Norge med personell, materiell og kjøretøy. Styrkene vil drive vintertrening, det vil si øve på å gjennomføre militære operasjoner. Vintertreningen vil i hovedsak finne sted i Troms. 

25. februar – 5. mars: De allierte styrkene tar seg mot øvelsesområdet, det vil i hovedsak si Alta og nærliggende områder. Primært flyttes styrkene med skip, men noen av dem vil kjøre langs ulike veier. 

5. mars skal alle styrkene ha ankommet sine utgangsposisjoner. Det anbefales å lese om trafikksikkerhet her: Sikkerhet på øvelse fra Forsvaret.no 

5. – 14. mars: Feltøvelsen gjennomføres. Sentrale operasjoner vil bli ilandsettingen av amfibiske styrker på strender og lignende, primært i Hammerfest og Kvænangen-området. Hovedmanøveren vil gjennomføres fra henholdsvis Alta og sørover, og fra Hetta i Finland og nordover. I tillegg planlegges en manøver på Sennalandet.

Øvelsesområdet

For publikum i Norge blir øvelsen synlig fra Bjerkvik og indre Troms, og videre mot nordøst, til Alta og Midt-Finnmark. Tar man reisen til Alta er det mulighet for å se militært personell og eventuelt militære fartøy. 

I tillegg blir det stor aktivitet i sjøområdene utenfor Troms og Finnmark, og i luftrommet over disse områdene. 

Forsvaret opplyser at publikum i liten grad kommer til å merke dette. Det skal øves grensepassering mellom Norge, Sverige og Finland.

Informasjon om trafikk

Øvelsen vil i perioder påvirke trafikkbildet i Troms og Finnmark. Informasjon om dette vil bli tilgjengelig der publikum normalt finner trafikkinformasjon: 

vegvesen.no/trafikk vil publikum finne trafikkinformasjon fra Statens vegvesen. 

Appen Vegvesen trafikk gir deg oversikt og varslinger for ditt område. 

Man kan også følge @VTSnord på X (tidligere Twitter) for oppdateringer fra trafikken. 

Under feltøvelsen vil Forsvaret dessuten komme med daglige trafikkoppdateringer knyttet til militær trafikk, både i NRKs distriktssendinger og andre regionale medier.

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST)

PST ønsker å bli kontaktet dersom enkeltpersoner eller virksomheter registrerer uønsket aktivitet som det er grunn til å tro kan være iverksatt av statlige eller ikke-statlige trusselaktører.

Det oppfordres fra Forsvaret og DSB at man har en lav terskel for innrapportering av hendelser.

Her kan du kontakte PST: Skjema for tips til PST eller ring telefon 23 30 50 00. 

Lokalt politi kan kontaktes på telefon 02800. 

Ved akutte truende hendelser ring politiets nødnummer 112.