Huletilværelse

I Kvithellhula bodde det 35 mennesker krigsvinteren 1944/45, og der holdt de hus i 99 døgn. I løpet av denne tiden var kvinner og barn knapt nok utenfor hulen. Mennene tok seg noen turer ut for å skaffe mat og andre livsfornødenheter og for å høre radio. En liten båt hadde de gjemt i nærheten, så av og til vanket det også "kokfesk".

Kvithellhula er ganske grunn og ligger utsatt til for vær og vind. Barna ble plassert helt innerst, og beskyttet av de voksne hvis sjøen skulle gå for høyt. Samholdet var bra, selv om det ikke var til å unngå at det av og til bygget seg opp til små konflikter.

Julefeiring

Det er fjernt å forestille seg hvordan de 35 opplevde julekvelden 1944, men julesangene ble sunget da som ellers. Store og små gikk rundt et kosteskaft med påsurrede einerkvister som fikk gjøre tjeneste som juletre.

Minneplate

10. juli 1994 avduket den eldste gjenlevende av huleboerne, Gudrun Nilsen fra Breivikbotn, en minneplate som Hasvik Historielag har satt opp inne i hulen.

En periode arrangerte Historielaget konserter i Kvithellhula under Sørøydagene, og området er et populært utfartssted når midnattsola varmer opp de lange sommernettene.