Ferdselsforbud i Andotten naturreservat

For å beskytte fuglekolonier som ennå ikke er hardt rammet av fugleinfluensa, har Mattilsynet innført ferdselsforbud i Hornøya og Reinøya naturreservat, Andotten naturreservat og Eidvågen naturreservat. Ferdselsforbud betyr at mennesker ikke har lov til å ferdes på land i disse områdene. 

Se kart over områdene (google.com). Dette er områder hvor det er krykkjekolonier og andre fugler av sårbare arter.

Ferdselsforbudet skal hindre at mennesker tar med seg smitte via klær, sko og annet utstyr inn i disse områdene. Det vil bli hengt opp advarselsplakater i områdene hvor forbudet gjelder, der det er mulig. Det er viktig at alle som skal besøke disse områdene, på forhånd setter seg inn i hvor ferdselsforbudet gjelder. 

Ferdsel som er nødvendig for liv, helse og miljø er tillatt. Forbudet gjelder heller ikke personell som deltar i offentlig organisert arbeid med innsamling av døde fugler, overvåkning, forskning og bekjempelse av pukkellaks. 

Mattilsynet oppfordrer også til å unngå unødvendig ferdsel i andre områder med mye fugler, siden smitte kan spres via fottøy og klær. Dette gjelder særlig områder med mye krykkjer og andre måkearter, som rasteplasser og vaskeplasser ved elvemunninger og lignende. Vask og desinfiser fottøy og klær dersom du reiser mellom områder med mange ville fugler.

Privatpersoner som observerer et større antall døde fugler skal ta kontakt med Hasvik kommune på 78452700 for å varsle om sted og antall for observasjoner.  Alternativt kan publikum også sende slik informasjon på e-post til postmottak@hasvik.kommune.no.

Mattilsynet gir faglige råd og veiledning om fugleinfluensa-utbruddet.  Informasjon om dette finner på mattilsynet.no
Også Folkehelseinstituttet  (FHI) har informasjon om fugleinfluensa, her: Fugleinfluensa - FHI.  Vi gjør oppmerksom på at råd og informasjon fra Mattilsynet og FHI endres fortløpende, ut fra utviklingen i utbruddet.

Følgende generelle råd og informasjon gis fra Mattilsynet og FHI:
Folkehelseinstituttet vurderer risikoen for smitte til mennesker fra kjæledyr som svært lav. 
Drikkevann som er levert fra vannrenseanlegg er renset og anses som trygt å drikke.  Vann fra urenset vannkilder bør kokes før bruk, dersom det er forhold som tyder på at det kan være fugler eller dyr ved vannkilden som har vært syk og dødd.  
Begrens unødvendig ferdsel i områder med mye fugler, siden smitte kan spres via fottøy og klær. Vask og desinfiser fottøy og klær dersom du reiser til flere områder med mye ville fugler.
I områder hvor det er mange fugler som dør av fugleinfluensa, kan man vurdere å holde katter innendørs og hunder i bånd når de er utendørs, slik at kjæledyrene unngår kontakt med syke og døde fugler.
Ikke ta på syke og døde fugler. La syke fugler være i fred.