Dessverre er det ingen stor nyhet lenger at ferene innstilles pga tekniske feil og mangler.. Det skjer jevnlig, og med korte intervaller mellom nye (og gamle feil).

MEN de gjentatte feil og mangler med påfølgende kanselleringer, innstilte fergeavganger og endret rutetid har store konsekvenser for de berørte samfunn, næringslivet, innbyggere og tilreisende gjester. Dette trenger ingen ytterligere utdyping da dette er grundig dokumentert via utredninger, rapporter og ikke minst tilbakemelding fra brukerne. 

Situasjonen er fortvilet og uholdbart. Vi går nå inn i den tiden på året med størst antall personreisene til/fra Sørøya. Personer som gleder seg til ferie, men samtidig møtes av en begrunnet usikkerhet «Går ferga ?» . Dette spørsmålet overskygger for mange gleden og forventningene de har til ferien.

Hasvik kommune har gjentatte ganger løftet ferge-problematikken opp for fylkeskommunen. Vi har hatt samtaler og møter og  skrevet enstemmige uttalelser fra formannskapet og kommunestyret som belyser situasjon og de utfordringer dette medføre.

Som ordfører i Hasvik kommune har jeg deltatt og hatt en aktiv rolle i samtlige møter og uttalelser. Det er dessverre med stor beklagelse jeg må innrømme « Vi når ikke gjennom med våre synspunkt, og blir ikke tatt på alvor av fylkeskommunens administrative og politiske ledelse» . Dette  kom tydelig fram i møte mellom Hasvik formannskap og TFFK den 20.juni.

Med utgangspunkt i de svar som ble gitt i møtet 20.juni ble saken fulgt opp av formannskapet i møte 26.juni, og det ble vedtatt å oversende brev til  fylkeskommunen med konkrete spørsmål og innspill til drift av fergesambandet Hasvik Øksfjord. Brevet ble oversendt TFFK samme dag. Det er pt. ikke mottatt svar på brevet.

Brevet med underlagsdokumenter finner dere her

 

Jeg ønsker alle sammen en god sommer med masse sol og fint vær – og ferger som kommer og går når de skal. De første ønskene kan ingen forvente at fylkeskommunen skal innfri. Men det siste ønsket både kan, bør og ikke minst er  fylkeskommunen forpliktet til å innfri.

 

 

Eva D Husby

Ordfører i Hasvik kommune