Forpliktelse og takknemlighet - ordførerens reise og forventninger

I min første julehilsen som ordfører har jeg lyst til å reflektere litt over året som snart er over, feire våre prestasjoner og lærepenger, samt å se fremover med håp og optimisme.  
 
Kommunevalget i høst førte til, overraskende nok, at flertallet i Hasvik kommune ville ha en markert endring. Som ordfører i Hasvik kommune, legger jeg ikke skjul på at det har vært krevende, og jeg forventer at det vil forbli krevende.  På tross av dette er jeg takknemlig for tilliten. Jeg føler også på forventningen i våre samfunn. Jeg kan imidlertid love at jeg skal gjøre mitt aller beste, sammen med de øvrige politikerne i Hasvik Kommune. Det er med stor ydmykhet og respekt jeg tiltrådde rollen som Hasvik kommunes ordfører den 18. oktober 2023. 

Våre usynlige helter

Menneskene i Hasvik kommune er det viktigste vi har. Vi er privilegert som har stor aktivitet fra frivilligheten. I kommuneplanens samfunnsdel fremheves medarbeiderne i Hasvik kommune som organisasjonens viktigste ressurs. Det er de som skal levere tjenester av god kvalitet til innbyggerne.  
Så er det slik at det alltid er noen som er på vakt eller må jobbe i høytider for at andre skal ha det bra, eller kanskje bedre enn ellers. Vi tar det som en selvfølge. Til dere vil jeg si at fellesskapet er evig takknemlig for tjenestene dere yter til Hasvik kommunes befolkning.

Økonomisk bærekraft og lydhørhet – Veien frem mot Hasvik kommunes utvikling

I denne valgperioden skal Hasvik Kommune gjennomføre store og tunge investeringer. For å kunne gjennomføre disse investeringene så er den økonomiske bærekrafta viktig å ta hensyn til. Fra 2022 til 2027 forventes det at finansutgifter vil øke fra 2,7 til nærmere 22 millioner kroner. Dette sier noe om investeringstakten fremover. Inntekter fra blant annet havbruksfondet og vindkrafta vil derfor de nærmeste årene være av avgjørende betydning.

Som politikere er det en god egenskap å kunne lytte til de som vi skal være ombud for. Det er ikke alt vi kan innfri, men mye kan en få til med god dialog.
Jeg vil også si at min kontordør alltid står åpen for dem som vil stikke innom for en prat, eller på annen måte ta kontakt. Over en kaffekopp kan mye løses.

Globale påvirkninger og lokale tradisjoner – Refleksjoner over samfunnets utvikling

På en eller flere måter har uroen og kriger rundt om i verden innvirkning på oss. I vår rolige del av verden merker vi det på flere måter; inflasjon, rentenivå, energiprising og, ikke minst, at vi har noen nye medborgere fra Ukraina.  I 2024 er det sannsynlig at vi får noen flere medborgere som har sitt hjemland i Ukraina. Så er det også godt å registrere at de vi har her har tilpasset seg fint i samfunnet.

 

Sist søndag var jeg i vakre Sørvær kapell sammen med konfirmanter og menigheta ellers. Det var en fin stund med sang, opplesninger og lystenning.  Musikkinnslag fra «Kirkens nødhjelp» som vår sogneprest liker å kalle kvartetten. Det å kunne delta i slike tradisjoner, representert ved vår åpne folkekirke, gir stort rom for ettertanke. Særlig synes jeg at Nordnorsk julesalme gir ettertanker og refleksjoner i rikt monn.  Den sier noe om at våre forfedre og mødre har slitt. Vi høster nå fruktene av det.  Ja, vi er sterke i trua og vi er noen hardhausa.

 

Jeg håper at denne høytiden vil være fylt med godhet og harmoni, og at vi står sammen som et samfunn for å støtte hverandre gjennom tykt og tynt.  
La oss huske på de som kanskje er mindre heldige, og strekke ut en hjelpende hånd til dem som trenger det mest. La sameksistens og omsorg være en guide som viser vei i det kommende året.

Ønsker dere alle en fredfull jul og et strålende nytt år. Må fellesskapet vårt blomstre, og må nestekjærlighet og forståelse veilede oss gjennom alle utfordringer vi møter.