Bakgrunn

I en epost fra Finnmark fylkeskommunes (FFK) politiske ledelse fredag den 12. januar 2024, presenteres et alternativt ruteopplegg med forslag om å redusere antall avganger fra Hasvik Lufthavn med 35 % i forhold til dagens ruteproduksjon. Ruteforslaget er en konsekvens av drøftinger mellom Troms og Finnmark fylkeskommune (TFFK) og Widerøe den 15.12.23. Etter det vi forstår har Samferdselsdepartementet ikke vært involvert i utarbeidelsen av dette forslaget. Forslaget bryter også med forutsetninger i departementets anbudsdokumenter.

I et høringsinnspill til FFK har Hasvik Kommune uttalt at ruteproduksjon fra 1. april 2024 som et minimum MÅ opprettholdes på dagens nivå. Ruteproduksjon omfatter 3 daglige avganger i ukedagene og 2 avganger søndager. I tillegg ser vi også behovet for en avgang lørdager.

Fakta

I 2023 hadde Hasvik Lufthavn en vekst på 8,6%, og antall passasjerer var 12026. Dette er betydelig sett i forhold samfunnets størrelse og sammenlignet med andre samfunn i Finnmark. Økningen fra 2016 til i dag, da Hasvik Lufthavn gikk fra 2 til 3 daglige avganger er 42,7%.

I Samferdselsdepartementets anbudsgrunnlag (s.33) antas det at rutestrekket Hasvik – Tromsø vil ha størst vekst i årene frem mot 2028/2029, anslagsvis en årlig økning på 2,4%. I prognosen er det lagt til grunn at det ikke gjøres større endringer i infrastrukturen som kan påvirke transportetterspørselen. I klartekst betyr dette at det fortsatt er et uutnyttet passasjerpotensial (transportbehov) i Hasvik kommune, som i hvert fall ikke blir hentet ut ved en reduksjon i antall flyavganger ved Hasvik lufthavn.

Hasvik Kommune er Finnmarks eneste rene øykommune. Reise til eller fra samfunnet er begrenset til maksimalt 4 ganger i døgnet med ferge og 4 ganger pr uke med hurtigbåt.

Næringsliv

I løpet av kommende 4-års periode skal det gjøres investeringer i næringer og offentlig sektor i størrelsesorden 2,5 milliarder kroner.  Hoveddelen av denne investeringen er allerede igangsatt.

De investeringer som nå gjennomføres innen sjømatsektoren vil bidra til en befolkningsøkning.  I anleggsfasen frem mot 2026, vil vi kunne se større trafikkmengde. Vi vet allerede nå at det vil skapes omtrent 40 nye arbeidsplasser i sjømatsektoren de neste 2 årene, og aktørene har søkelys på å få ansatte som ønsker å bosette seg lokalt.

Innenfor reiseliv er det skapt flere titalls nye arbeidsplasser i løpet av de siste tiårene, der våre bedrifter leder an i utviklingen av fisketurisme på nasjonalt nivå. Betydelig eksponering i media, gjennom programserier på blant annet NRK har vært viktige for næringa. Det har bidratt til at flere i både det norske markedet og i utlandet har fått øynene opp for Sørøyas muligheter. Næringa selv indikerer ytterligere investeringer i et segment som er forventet å ha et stort potensial videre i Hasvik kommune. 

Pasienttransport

Vårt nærsykehus er i Hammerfest. I forbindelse med pasientreiser, hvor en må reise via Tromsø for å komme til vårt nærsykehus(opprinnelig forslag), antas det å ha en betydelig merkostnad for samfunnet. Ut fra det som er kjent i dag antas merkostnaden å være omtrent 3500 kr en vei. I tillegg antas det at flybytte i Tromsø vil kunne føre til ekstra komplikasjoner for den reisende.

Sikkerhet og beredskap

Vi lever i en urolig tid. Et effektivt samfunnssikkerhetssystem krever derfor en helhetlig tilnærming, med samarbeid mellom myndigheter, privat sektor og samfunnet som helhet. Planlegging, trening og kontinuerlig evaluering er avgjørende for å sikre at de forberedende beredskapstiltakene er effektive og tilpasset aktuelle trusler.  Her har Hasvik Lufthavn med sin bemanning en betydelig rolle. Vi er kjent med at Hasvik Lufthavn blir en del av fremtidige øvelser. Eventuelle negative endringer kan få konsekvenser for den regionale sikkerheten og beredskapen.

Konsekvenser for Hasvik samfunnet

Ruteforslaget i alternativ 2, som er mottatt etter FFKs møte med Widerøe, er mildt sagt utålelig for et vekstsamfunn som Hasvik kommune. Skulle alternativet bli en realitet vil utviklingen raseres, særlig innenfor reiselivet. I tillegg vil dette alternativet høyst sannsynlig medføre en reduksjon i antall ansatte på Hasvik lufthavn med opptil 50 %. Dette kommer i så fall som et tillegg til allerede gjennomførte nedskjæringer på 4 ansatte ved at tårntjenesten ble automatisert. Logikken ved en reduksjon i antall avganger med 35% er som nevnt i overskriften også et fullstendig brudd med departementets anbudskriterier. En reduksjon i antall reisende vil også medføre at kostnaden for Avinor pr passasjer vil øke, og vi risikerer som øykommune å komme inn i loopen av de lufthavnene som diskuteres lagt ned.

Hva nå?

Vårt krav er fortsatt at dagens rutemønster og frekvens opprettholdes som et absolutt minimum. Hva har egentlig som er kommunisert til Widerøe for at et slikt særdeles provoserende forslag 2 blir kommunisert? Med dette forslaget ser det ut til at en ren øykommune gjerne ofres til fordel for andre kommuner i Finnmark. Tidligere har vi ofret både hurtigbåtavganger og blitt avspist med minimalistiske fergeløsninger. I vårt høringssvar har vi gitt tydelige tilbakemeldinger. Er det noe i dette som ikke er forstått?

Vi ser oss nå nødt til å rope et enda høyere varsko - slik at kunnskapen, behovet og samfunnets vekstpotensial meddeles enda tydeligere. Det kan umulig være en intensjon om å kvele all fremtidig utvikling for Hasviksamfunnet, men det er dette som vil være konsekvensen av det alternative ruteforslaget! 

Kontakt Hasvik Kommune
v/Ordfører Lars Hustad
E-post: lars.hustad@hasvik.kommune.no
Telefon: 48 02 28 62