Meld deg som meddommer eller skjønnsmedlem

Søk om å bli meddommer eller skjønnsmedlem ved å fylle ut skjemaet i selvbetjeningsportalen eller ved å sende e-post til postmottak@hasvik.kommune.no
 

Er du allerede meddommer:
Ønsker du å fortsette som meddommer? Da må du fylle ut skjemaet i selvbetjeningsportalen eller sende e-post til postmottak@hasvik.kommune.no om at du ønsker å fortsette.

Er du meddommer i dag og ønsker å gi deg når denne perioden utløper? Du trenger ikke gjøre noe, men sende gjerne en melding til oss på epost til postmottak@hasvik.kommune.no om at du ikke ønsker gjenvalg.

 

Fristen for å melde seg er 1. mai 2024.

Hva er en meddommer?

Meddommer (lekdommer) er en ikke juridisk utdannet person som sammen med en fagdommer er med på å ta avgjørelser i rettssaker. Som meddommer kan du regne med å bli innkalt noen ganger i året. De fleste rettssaker varer fra en til tre dager, selv om enkelte saker kan vare noe lengre.

Mer informasjon om meddommer finner du på https://www.domstol.no/no/meddommer/

Hvem kan bli meddommer?

  • du er folkeregistrert i Hasvik kommune
  • du er over 21 år og under 70 år ved valgperiodens start 01.01.2025
  • du snakker og forstår norsk
  • du er statsborger i Norge eller et annet nordisk land, eller har vært folkeregistrert som bosatt i Norge de tre siste årene
  • du har plettfri vandel
  • du kan blant annet ikke jobbe i politiet, kriminalomsorgen, domstolene, Justisdepartementet, påtalemyndigheten, Politihøgskolen eller Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter KRUS (tidligere Fengselsskolen)
  • heller ikke studenter ved Politihøgskolen og Kriminalomsorgens høgskole og utdanningssenter KRUS (tidligere Fengselsskolen) kan bli meddommere
  • du kan ikke være praktiserende advokat eller advokatfullmektig
  • du kan ikke være under offentlig gjeldsforhandling eller konkursbehandling eller i konkurskarantene
  • du må være personlig egnet til oppgaven (må kunne følge forhandlingene i retten, forstå de problemstillinger saken reiser, ta stilling til problemstillingene og gi uttrykk for ditt syn)

Personer som er døve eller blinde, sterkt syns- eller hørselssvekket eller ute av stand til å gjøre seg forstått, kan heller ikke være meddommere.

Se krav til vandel og fullstendig liste over hvilke stillinger du ikke kan ha i domstolloven §70-72

Hva slags oppgaver har en meddommer?

Meddommere er vanlige innbyggere som er med på å ta avgjørelser i rettssaker. Som meddommer kan du regne med å bli innkalt én til fire ganger i året. De fleste rettssaker varer fra én til tre dager, men enkelte saker kan vare lenger.

Vervet som meddommer er en samfunnsplikt, og vanligvis får du fri fra jobb for å utføre vervet. Hvis du taper arbeidsfortjeneste, gis det erstatning for dette. Studenter, pensjonister eller arbeidsledige får en godtgjøring på 750 kroner per dag i retten.

Vervet som meddommer i Oslo tingrett eller Borgarting lagmannsrett innebærer at du er en av flere meddommere som skal dømme sammen med juridiske fagdommere.

Du kan også bli innkalt som vara når du er meddommer.

Les mer om hva det vil si å være meddommer her

Søk om fritak

Det er generelt strenge krav for å bli fritatt som meddommer. Du er valgt som meddommer for en fireårsperiode og plikter å sitte i vervet til perioden utløper.

Ønsker du fritak før nåværende periode utløper 31.12.2024 må du be om fritak med en begrunnelse. Grunner til at du kan kreve deg fritatt fra vervet er helsetilstand, du har vært meddommer i to perioder tidligere eller andre «særlige grunner».

Send fritakssøknaden din til postmottak@hasvik.kommune.no Du må legge frem dokumentasjon for hvorfor du krever fritak, f.eks. legeerklæring.

Hva er et skjønnsmedlem?

Skjønnsmedlemmer brukes i saker i tingretten, lagmannsretten og jordskifteretten når det skal utøves skjønn. Skjønn brukes mest i forbindelse med ekspropriasjon, og når områder blir vernet etter lov om biologisk mangfold. Skjønn kan også brukes i forbindelse med erstatning etter naturskade.

Skjønnsmedlemmer bør ha en spesiell fagkompetanse innenfor et fag. I Hammerfest har vi behov for skjønnsmedlemmer med kompetanse innen reindrift, landbruk, fast eiendom eller som entreprenører eller takstingeniører (takstmenn).

Det er ingen øvre aldersgrense for vervet som skjønnsmedlem. Hasvik kommune skal fremme forslag om skjønnsmedlemmer. Disse velges av fylkestinget i Finnmark.

Les mer om vervet som skjønnsmedlem på domstol.no