Ingunn Kvil Gamst kåserte om vårtegn

Vårtegn - kåseri

Tittelen for mitt lille kåseri er vårtegn, og ser vi ut av vinduene våre så ser det smått ut. Snøen har lavet ned de siste dagene, og det vi kanskje venter som vårtegn, ser ut til å være langt unna. Men det første vårtegnet jeg vil nevne kommer klokken to minutter over halv seks i ettermiddag. Da er det vårjevndøgn. Det vil si at dag og natt er like lange over hele jorda. Da har vi tatt dem igjen, søringene, og vi går forbi dem, med lengre dager og kortere netter. Og det er neimen ikke lenger til det er lyst natt og dag.

Ellers er det vel fuglene som er sikreste vårtegn her nord. Snøspurven er den første jeg ser etter. Jeg speider stadig etter flokkene. Det kan godt hende at noen av dere har observert dem. Og i følge Tromsø museums trekkfuglobservasjoner var den første flokken sett på Rolvsøya i Måsøy allerede den 9.mars.

Men den jeg regner som den virkelige vårfuglen her nordpå er tjelden. Når den tripper i fjæra da vet jeg at den verste vinteren er over, selv om vi ennå kan vente snø fra alle kanter. På Loppa øy heter det at tjelden skal være på Loppasanden 25.mars, død eller levende. I fjæra nedenfor huset mitt holder et tjeldpar til, og jeg speider spent etter det hver eneste dag i disse tider. Ifølge Tromsø museums trekkfuglsider ble den observert på Andøya 10.mars, så den er på tur nordover.

Vårjevndøgn er ellers en tid for gamle spådommer og værtegn. I morgen er det Bendiksmesse, som også var tiden for vårjevndøgn. Vil du bli kvitt snøen, skal du denne dagen kaste jord på snøen, slik at den kan smelte bort. I Sør-Sverige satte man gjerne ut grisene, for nå skulle de klare å fø seg ute. I Norge var det selvsagt ikke tale om at grisene kunne klare seg ute på denne tiden av året. Dagen ble også kalt Bent prøvesvin. Har du en gris skal du gi den et kraftig slag med en staur. Kan den tåle det uten å falle, vil grisen overleve sommeren, så har du flesk til jul. Da har den fått mye god mat. Faller derimot grisen din når du slår den, er den mager etter en hard vinter og har kanskje ikke så lenge igjen å leve. Så det lønner seg å stelle godt med grisen din.

Slik været er denne dagen skal det være til St.Hans også, og det lover jo ikke så bra. Slår det over til nordavind denne dagen, vil den vare en måneds tid. I Sverige slik været er denne dagen, skal våren bli. I Danmark satte de plogen i jorda denne dagen, for da forsvant frosten.

Dere bør ellers legge merke til flo og fjære nå ved vårjevndøgn. Aldri ellers i året er det så stor fjære som ved vårjevndøgn, og målingene på denne tiden blir bruk til å beregne havdybder.

En ting de fleste vel er klar over er at det er kombinasjonen vårjevndøgn og fullmåne som bestemmer når det skal bli påske. Første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn er påskedagen. Derfor har vi alltid fullmåne i påsken. Det tidligste tidspunkt for 1.påskedag er 22.mars, det seneste er 25.april. I år kommer den da litt tidligere enn gjennomsnittet.

Et annet sikkert vårtegn er jo når skreien kommer nordfra og gir oss herlig mølje. Jeg synes det er et flott syn om morgenen når fiskeflåten stevner ut Breivikfjorden på jakt etter skreien. Det er for meg et sikkert vårtegn.

Som opprinnelig søring skulle det jo være hestehov og blåveis og gåsunger som skulle være mine vårtegn. Men etter over førti år i Finnmark, med snø og frost i mars, er det fuglene jeg stoler på når det gjelder vårtegn. Snøspurv, tjeld, bjørkefink, bokfink og måsens vårskrik er de vårtegnene som gleder meg mest. Så tross snøfall, snømåking og store snødybder, 60 cm på Hasvik flyplass i forgårs, vet vi at våren er, vår nordnorske vår er her. Vi tar den i mot, og venter på mai, når snøen kan bråtine og gi oss en god sommer.

Del dette: