Rekved og drivtømmer

Langs fjordene, men mest lengst ut mot kysten, var det vanlig fra gammelt av å samla drivtømmer og rekved. Siden Sørøya er en svært trefattig øy, var dette en kjærkommen ressurs
Brensel finner vi i fjæra - Copyright Anne Olsen-Ryum
Rekved som var samlet og lagt i røys, tilhørte samleren. Det ble sett på som en "dødssynd" å ta ei slik røys! For mange på Sørøya er det enda en hobby eller endog en livsstil "å gå i rekvedfjæra". Da kobler man ut det dagligdagse maset i jakten på spenning; det at man aldri vet hva storhavet kan ha skylt i land bak neste nes. Kanskje finner man ved til "noen kaffekok", eller man er virkelig entusiast og klarer å samle brensel nok til en lang vinter! Det er også populært å finne fiskeutstyr som garnringer, blåser, staurer eller tau.
Når vinden blåser inn fra storhavet, kribler det i kroppen til fjæreentusiastene. Da er det om å gjøre å komme seg ut, og helst være den første...... for det som med all tydelighet er "berga", er det ingen andre fjærevandrere med respekt for seg selv eller andre som rører. Her er det mange uskrevne lover som gjelder, og spesielt er det viktig for enkelte å poengtere forskjellen på min fjære og din fjære!
Også for dem som ikke er så opptatt av å gå på "skattejakt", er det mye rekreasjon i det å gå i fjæra. Her kan man erfare de helt store naturopplevelsene - havet som er i stadig forandring - speilblankt og knallblått den ene dagen - opprørt, vilt og grønt den neste - vakkert rødt i en fantastisk solnedgang en tredje dag. Tenne bål av rekved, koke kaffe - lukke øynene å høre bølgebrus og måkeskrik - kjenne lukten av salt sjø blandet med duften av nykokt kaffe - det er ren terapi for sjela i en stresset hverdag! Forlat aldri Sørøya uten å ha prøvd det!!

Del dette: