Måsegg

Et av vårens vakreste eventyr på Sørøya som ellers på Finnmarkskysten er å samle måsegg. Dette er en ressurs som i all hovedsak utnyttes i Nord-Norge.
Måkene hekker der rovdyr ikke kommer til. På små øyer, holmer og skjær, hekker de rett på grunnfjellet eller i lyngen, mens på fastlandet og på store øyer hekker de i bratte berg med hyller eller oppe på høye steiner. Her må man tenke på sikkerheten og være forsiktig! Starttidspunktet for verping avhenger av to forhold: mattilgang og vær. I år med mye mat i havet starter hekkingen tidlig og det blir mye egg. Vanligvis begynner måkene å verpe i slutten av april eller begynnelsen av mai. Måkene legger i alt tre egg, og når alle tre er lagt sier man at måken er fullvorpen. Hvis eggene ikke klekkes, blir ødelagt eller plukket, legger måkene nye egg. Når man sanker måsegg, er det vanlig at i reir hvor det ligger tre egg, får ett egg ligge igjen. Hvordan skal man så vite om egget er ferskt og ikke inneholder blod eller kyllingfostre (stroppent)? Hvis det er flere egg i reiret, bruk disse tommelfingerreglene: -egg som har rusk og gress fra reiret klistret på, er som regel helt ferske. -eggene som er lagt sist er lysest i fargen.
Måsegg
Måsegg - foto: Anne Olsen-Ryum
Bruk også "vannprøven": legg eggene i en bøtte kaldt vann. Hvis eggene flyter opp i den butte enden er det "stroppent", det vil si at kyllingen har begynt å utvikle seg og egget er uspiselig. Måsegg serveres som regel hardkokt gjerne med kaviar til - og Mackøl og måsegg er jo et begrep som er kjent over hele landet! Kok måsegget i 15-20 minutter. Del det på langs og server det varmt eller kaldt. Ellers er måsegg kjempefine i bakverk, både i sukkerbrød, vafler og pannekaker.

Lover og bestemmelser

Del dette: