Koronavettregler i påsken 2020

Koronavettregler_800x157

Vi står midt i en global pandemi med koronaviruset covid-19.

Det preger hverdagen vår, og det vil påvirke årets påskefeiring. For det er ikke tvil om at årets påskefeiring her på Sørøya, som i resten av landet, blir annerledes.

Normalt er øya vår fylt med tilreisende gjester på denne tiden – både turister, hyttegjester og familie som er på besøk. I år nektes de å komme hit. Det er nasjonalt forbud mot å besøke hytter og fritidshus, og karanteneregler for gjester fra utlandet og geografiske områder i Norge. Dette er nødvendige tiltak for å hindre og begrense koronasmitte til Sørøya. Så langt har dette hatt effekt, og derfor videreføres ordningene i første omgang til over påske.

Men det er viktig at vi alle sammen, også vi som bor her på øya og ikke har vært ute og reist, tar vårt ansvar og forholdsregler for å hindre smitte. Dette gjør vi best ved å følge de nasjonale retningslinjer om god hygiene, avstand og unngå store ansamlinger av folk.

Vi ser at tiltakene virke, og vet at det kommer tider etter dette hvor vi igjen kan kose oss sammen med venner og familie som før – både i påsken og resten av året.

Jeg ønsker alle sammen en riktig god påske med de begrensninger som er, men også med muligheter til å finne nye og kreative måter for å få noen gode påskedager her på Sørøya.

 

 

Mvh ordfører Eva

 

 

 

På hytta

På hytta_800x342

Det er tillatt å overnatte på hytte i egen ­kommune, men også på hytta må vi gjøre tiltak for å hindre smitte av koronavirus.

 1. Ikke dra på hytta hvis du er syk. Har du luftveissymptomer eller feber eller er syk på andre måter, skal du holde deg hjemme. Blir du syk på hytta, så dra hjem.
 2. Ikke samles mange mennesker på hytta. Dette er ikke tiden for hyttefest eller store familiesammenkomster. Vær sammen med den vanlige husstanden eller familien. Skal dere ha besøk, må det være av noen få personer, og dere må holde god avstand også inne på hytta - minst én meter og helst to.
 3. Pass på at dere selv kan komme dere hjem eller til legevakt om noen blir syke, så vi slipper ekstra belastning på ambulanse om det skulle skje noe. Ha bil tilgjengelig og alltid minst en voksen som ikke har drukket alkohol og som kan kjøre hvis det blir nødvendig.
 4. Planlegg innkjøp, og ikke dra ofte i butikken. Dra bare én person for å handle og hold god avstand til andre i butikken: minst én meter og helst to. Vent utenfor butikken hvis det er mange inne.
 5.  Vær nøye med hygienen på hytta også. Vask hendene ofte. Ha med antibac og bruk den ofte om dere har lite vann til håndvask.

På skuter

På skuter_800x366

Vi ønsker ikke å måtte bruke ressurser i helsevesenet på utrykning og berging nå i korona­situasjonen, så vi må være fornuftige og ­begrense risikoen for at det skal skje ulykker.

 1. Hold deg på løypa. Om noe skulle skje, er sjansen for å bli funnet mye mindre om du er utenfor godkjent løype. Selv om det er lovlig å slå leir 300 meter fra løypa, trenger du ikke gjøre det akkurat denne påsken.
 2. Vær ekstra påpasselig med vær og skredfare. Sjekk været f.eks. på Yr.no. Ikke dra ut hvis været er utrygt. Sjekk snøskredfaren på varsom.no/snoskredvarsling/. Ikke dra på tur i områder med skredfare.
 3. Ikke kjør alene. Kjør i hvert fall to skutere sammen, så dere kan komme dere hjem for egen maskin om en skuter kjører seg fast eller får motorstopp.
 4. Meld fra hvor du drar og gi beskjed når du har kommet fram.
 5. Pass på at du har riktige klær og utstyr for turen du skal på. 
 6. Kjør pent og unngå risiko. Ulovlig kjøring er aldri akseptabelt, men nå setter du ikke bare deg selv i fare. Hvis det må settes i gang utrykning og redningsaksjon, kan vi mangle folk til å behandle koronasyke som trenger det.
 7. Ta gjerne en kortere tur enn du ellers ville gjort. Velg gjerne et fiskevann som ligger nærme enn et fiskevann langt borte.
 8. Vis hensyn og hold avstand om du støter på rein.

I skiløypa

I skiløypa_800x513

Også i skiløypa gjelder det å begrense risiko, slik at vi slipper å bruke ressurser på berging og utrykning. 

 1. Hold deg til moderate turer i kjent terreng. Ikke dra på de store toppturene eller ekspedisjoner utenom merkede løyper.
 2. Vær ekstra påpasselig med vær og skredfare. Sjekk været f.eks. på Yr.no. Ikke dra ut hvis været er utrygt. Sjekk snøskredfaren på varsom.no/snoskredvarsling/. Ikke dra på tur i områder med skredfare.
 3. Kle deg riktig og ha med nødvendig utstyr.
 4. Følg fjellvettreglene ekstra nøye, og gå helst ikke alene. 

 

 

 

Hasvik kommune sine Koronavettregler er inspirert av Hammerfest kommunes regler,
og gjengitt med deres tillatelse.

Tusen takk for det :)

Del dette: