KARASJOK 3. - 4. oktober:

Elever fra Hasvik kulturskole med i stort kunstprosjekt

Alle prosjektene skulle foregår ute i naturen, hvor man skulle jobbe 4-5 timer pr dag. Naturens materialer og elvebredden langs Karasjokka, var utgangspunkt for kunstverkene som skulle lages. Ute var det strålende sol, rimfrost og 5 - 9 minusgrader. Alle deltagerne var med på 2 kunstprosjekt. Fra Hasvik kulturskole deltok Frida Hansen, LiseMarie J.Nilssen, Solveig Gaup, Benedikte Gamst, Johanne Mikalsen, Miriam Aae Christensen,Charlotte Mauseth, IngerLise Pedersen, Magnhild Gamst, Ranja Pettersen og Inger Sandvik. Irene og AnnMari var med som lærer og hjelper.
Karasjok, treskulptur,kunstverk vifte frost
Skulptur i naturmaterialer i frostlandskap
Prosjekt  1: ”Å bygge skulpturer med barn” - kunstner Åge Gaup

"Kurset består av å bygge skulpturer i naturen av materialer og gjenstander som enten finnes naturlig eller som kan plasseres ut mer eller mindre tilfeldig. Det handler om å finne og sette sammen for å skape et skulpturelt uttrykk. Deltagerne utfordres til å søke spenningen ved å være ute i ukjent terreng, der de går på leting etter materialer som kan brukes i prosessen."

Karasjok, treskulptur,kunstverk ved elva
Kunst på elvebredden
Prosjekt 1: hos Åge Gaup, ble resultatet to store, flotte treskulpturer av nybarka tynne stammer og kvister, på ei rimdekt gressslette ved elva. Elevene jobbet med kniv og øks, noe som viste seg å være nytt og svært spennende - for voksne og ungdommer."
Karasjok, sandskulptur
Benedikte, Ranja og Irene fra Hasvik kulturskole lager skulptur
Byen, Sandskulptur Skilpadde
Frida, LiseMarie og Ingerlise har laget en skilpaddeformet dyrehage i byen Skilpadde

Prosjekt 2: “Språk - Om å skape en dialog med naturen.” kunstner Svein F. Johansen

"Billedkunst har et språk vi ikke kjenner så godt og bruker lite i hverdagen. Workshopen har som intensjon og skape bevissthet i deltageren om språket som oppstår mellom natur /landskap og de hverdagstingene som vi omgir oss med. Hvordan skaper vi fortellinger i og om naturen..?" Prosjekt 2: med Svein F. Johansen ble en by utformet i sand ved elvebredden. Sandskulpturene var laget av våt sand som frøs til is iløpet av natten. Neste dag var de så steinharde at man kunne gå på dem. De syntes godt på stranden fra brua over Karasjoka og mange som gikk over stoppet opp og kikket. Det ble bygget et supermarked, et forskningssenter, et fotballstadion, en fiskefabrikk, en dyrehage, en hasjfabrikk, et tårn, en bålring, en kirke..en hel by.. på bare 2 dager!
Sandskulptur, kult.skolen i Karasjok
Karasjok, Kråke av papp i tre

Prosjekt 3: “En lek med tekst, språk, metaforer, eventyr, historier og symboler” kunstner Aslaug Juliussen

"Lage en installasjon et ‘sted’ i bygda Karasjok. Til hjelp for å komme “ut”, vil fugelen KRÅKA benyttes som metafor for utfarten....." Prosjekt 3 med Aslaug Juliussen. En installasjon med kråker, “ et kråketing”, og ønsketrær. Her var kråkene symbol på utfart. Først “plantet” man trær i bakken, så laget man en rede til kråka, så satte man kråka i rede og kanskje ga den litt mat, så hang man på en lapp med kråkas ønsker og drømmer for utfarten.
3 kroker
3 kråker laget av Charlotte, Inger og Miriam fra Hasvik kulturskole
Karasjok, rein, står på elvebredden, frost
Rein av kvist og stokker står på elvebredden i frost

Prosjekt 4: Reinsdyr av tre/skog i virkelig størrelse. kunstner Maria Huhmarniemi

"Lær å bygge en storskala konstruksjon av tre/skog. Å bygge er lett: Først lager vi en skjelett-konstruksjon og så binder vi grener på “overflaten av dyrene”. Prosjekt 4 med Maria Huhmarniemi resulterte i en reinflokk i naturlig størrelse! Først sto hele reinflokken og beitet på elvebredden. Men så begynnte de å kjede seg... En snek seg med bak i en bil til Hasvik kulurskole, først fikk den kirkeasyl i Sørvær kirke, men senere er den blitt oppservert i gumlende på noen slitne blomster i en hage på Sørvær. Kanskje den nå sniker seg rundt forskjellige steder på Sørøya. En annen rein ble med bussen til Hammerfest. Sist den ble sett, vandret den rundt i foajeen på Kulturhuset. Den er blitt lovet å få opptre som bukk i Peer Gynt-forestillingen på nyåret. En tredje rein var lovet skyss til Nordkapp sammen med kulturskolekonsulenten, men så viste det seg at den var så stor at den måtte bli igjen på elvebredden. De fleste reinene er nå spredt utover hele fylket..
Karasjok, rein,varmer seg ved bålet
Frida og Lise Marie varmer seg ved bålet
På alle prosjektene ble det laget bål så man kunne varme seg når fingre og tær var stivfrossene. Tross kulden, som var en utfordring for mange ikke alt for godt påkledde unge ..og voksne (selv om de hadde fått beskjed om å ha med varmt utetøy..), ble det jobbet intenst og lenge..alle var veldig ivrige, begge dagene.
Karasjok, rein i tre, står på elvebredden, frost
Karasjok, rein i tre, står på elvebredden, frost
Det var utrolig fint for elever og lærere å få treffe likesinnede som synes at kunst er viktig. Å få jobbe 3 - dimensjonellt i stor størrelse ute og at det var veldig fysisk, både i forhold til arbeid og kulde, var både utfordrende og inspirerende. (De fleste visuell-kunstelevene jobber med tegning og maling, eller komputerbaserte kunst,film og animasjon.) Dessuten var det veldig spennende å få innblikk i andre kunstneres arbeidsmetoder og ideverden. Kunstverkene vil man kunne see hele vinteren på de stedene de ble laget, hvis de ikke blåser bort eller elva tar dem. Stedene var på elvebredden langs Karasjokka oppover fra brua. Dette var et interkommunalt prosjekt i regi av Norsk kulturskoleråd (den nasjonale interesseorganisasjonen for kommuner som eier kulturskolene), et unikt prosjekt i den forstand at hele ni kulturskoler samles om et konkret faglig tema. Fabiola Charry, prosjektutvikler for Visuell kunst i Norsk Kulturskoleråd, sammen med Finnmarks kulturskolekonsulent, Øystein Skårset, har gjort en kjempejobb for å få til dette flotte prosjektet.
Kunstnere i arbeid
Arbeid med kunstverkene
Arbeid med kunstverkene

Del dette: