Pressemelding fra Vefas:

Bruk bølgepapp posen til julegave papiret

​I løpet av noen få timer på julaften skal vi håndtere mer avfall enn på noen andre tidspunkter i løpet av året.

 Vår velstand gjør at vi bokstavelig talt bugner i mengden papir, plast, kartong og pakkebånd. Godt forarbeid før julekvelden kan redde deg fra å bli et skikkelig miljøsvin.

Mest av alt er det kanskje med julepapir. - Hos oss i Vefas iks kan du kaste julepapiret i den store røde sekken for bølgepapp, forklarer Siw Line Thomassen i Vefas. Nå er det slik at julepapiret/gavepapir ikke er egnet for gjenvinning til nytt papir.  Det er for mye leire og fargestoffer til at det skal kunne materialgjennvinnes. Derfor sender vi dette til forbrenning slik at det blir til energi.

Og for å gjøre det enkelt for våre abonnenter tillater vi at julepapiret settes i den røde sekken for bølgepapp, og Vefas iks sender da denne sekken til energigjenvinning når vi har tømt avfallsdunkene første tømming etter jul.

Men husk at det er kun til jul at du kan benytte denne sekken til gavepapir. Ellers i året går gavepapir i restavfallet.

Julepapir i bølgepapp
Julepapir i bølgepapp

Rådene fra Vefas er mange og gode


Jula bringer i så godt som alle hjem med seg gaveesker som har inneholdt dukker, leke-tog, elektronikk med mer. Ingen ting er vel bedre enn en eske som utelukkende var laget av papirfiber, men disse hører til blant sjeldenhetene. Oftest er det en god blanding av kartong og plast, toppet med tusenvis av metallstrips som holder produktet på plass i esken. De fleste foreldre har vel kjent på hvor raskt man skal klare å løsne leken fra bakplaten. 

Her er gode råd dyre; utstyr kvelden med en god saks eller liten avbiter som gjør at alle strips raskt kan fjernes – og kastes i restavfallet. Lett kartong skal i den oransje posen for lettkartong/drikkekartong. Bølgepappen i den store posen for bølgepapp. Her har de drevne selvsagt tidlig på kvelden satt frem en stor kurv eller banankasse som gjør at kartongen kan få et nytt liv.

Og så er det plasten da. Plastemballasje er esker, poser eller bokser av plast som har vært en innpakning for et produkt eller vare. Dette skal i den blå for plastemballasje. Emballasjen må være tom og ren. Ta med poser inn i stua før julaften begynner, da er det lett å huske på å kaste riktig. Er det ikke emballasje, skal det i restavfallet.

God forberedelse på rask sortering kan selvsagt også redde julekvelden. Det er ikke få av oss som i det totale kaoset har kommet til å kaste feil på peisbålet. Hvor ble det av konvolutten med penger fra farmor eller skrapeloddet fra onkel Kåre? Opp i røyk.

Det frarådes på det sterkeste å fyre opp kvelden med rester av overfloden. Kartong, papp og papir gir mye aske, lite varme og kan i tillegg øke risikoen for pipebrann ved at sveveaske tar med seg en glo opp i allerede bek-sotet pipe. DET er en avslutning på kvelden alle bør unngå.

Til slutt kan vi minne om at kildesortering i jula også kan gjøre at du har plass frem til neste tømming. 

Del dette:

Tips en venn Skriv ut