Årets sørøyborger 2009

I fjor under Sørøydagene startet vi prosessen med å få til borgerbrev og muligheter for alle som ønsker det å få et synlig bevis på at de er sørøyborger.
For det er mange som er glad i øya vår og føler tilknytning hit. Det gjelder selvsagt først og fremst vi som bor her hele året. Men også utflytta sørøyværinger og deres etterkommere, folk som har jobbet her, og etter hvert et stadig større antall tilreisende som har vært her en eller flere ganger og latt seg fascinere av øya, naturen og menneskene her.
Og felles for alle de gruppen jeg har nevnt er at de oppfylle hovedkriteriet for å kunne bli Sørøyborger, nemlig at de fysisk og faktisk har vært på Sørøya minst en gang før borgerbrevet kan utdeles. MEN i tillegg må man også på tro og ære love: 1. å alltid ha Sørøya med i sitt hjerte 2. å alltid være en god Sørøyambassadør i ord og gjerning 3. å alltid spre det stolte budskapet om Sørøya og dens fortreffelighet til alle ører som vil høre Først når kriteriene over er oppfylt og søknad signert får man overlevert borgerbrevet, og får dermed adgang til å kjøpe og bære sørøyborger T-skjorte og pins. Det vil etter hvert komme flere produkter; bla ryggsekk med sørøylogoen på.
Sørøyborger 2009 - Ragnar Nilsen
Sørøyborger 2009 - Ragnar Nilsen
Som alle har registrert, tegnes det borgerbrev her fremme ved scenen nå i dag. Alle dere som er her oppfylle et av hovedkriteriene; nemlig at man har vært her minst en gang. Det å bli sørøyborger er gratis for alle som er registrert bosatt i Hasvik. Vi holder i disse dager på å registrere alle fastboende sørøyværinger som sørøyborgere. Det eksakte tallet presenteres under avslutning av sørøydagene neste søndag. I går kveld åpnet vi et eget område på Facebook for Sørøyborgere - de som er registrert og de som ønske å bli det. Det er stas at folk ønsker å tegne seg som sørøyborger. MEN mine ynlingsborgere er nå de ektefødte sørøyborgerne. Sist torsdag hadde vi baby-treff på hotellet. Det var opprinnelig meningen at det skulle være en sentral begivenhet under borgertinget - men av hensyn til både mor og baby har vi valgt å atskille det. Det var et trivelig møte - antakelig et av de koseligste oppdragene jeg har hatt som ordfører. Det er født 11 unger i Hasvik kommune siden forrige borgarting for ett år siden - 9 jenter og 2 gutter. Det er bra. Og det beste av alt er at fire til kommer til å føde i løpet av dette året. Men vi trenger flere for å opprettholde folketallet, så her må det økt innsats til fra alle som kan bidra. Det synlige beviset på at man er en sørøyborger er sørøymannen inni et hjerte. Sørøymannen ble tegnet på ei steinhelle for ca 6000 år, og fremstår i dag nøyaktig sånn som han ble tegnet da. Han er det synlige beviset på at folk har klort seg fast, og bodd på Sørøya kontinuerlig i tusener av år til tross for svingninger i folketallet ut fra endringer i de naturgitte forutsetningene vi lever av her - og da i all hovedsak fisk. Ja, Sørøymannen vår er prototypen på slik vi oppfatter sørøymannen - der han står stolt og trygg - breibeint, med hendene i sida og stellinga hengende fritt. Det er en ekte sørøymann, det.
Og nå skal vi for første gang i historien utnevne årets sørøyborger. Det er mange som oppfyller kriteriene for å få denne hederstittelen, og vi har valgt ut en. Juryen har bestått av styreleder i HUT, Harald Isaksen, leder i ungdomsrådet, Silje Jacobsen og jeg som ordfører. Selv om vi har mange kandidater å velge blant, var det full enighet om den kandidaten vi har valgt - og jeg er ikke i tvil om at resten av sørøyborgerne er enige med oss. Årets sørøyborger er en mann. Han er prototypen på en sørøymann: han er født på Sørøya, var borte noen år og kom hjem igjen. Alle på Sørøya kjenner han - hans gode humør, gode historier og ikke minst hans sjarmerende smil og glimt i øyet (som spesielt vi damer lar oss sjarmere av. Ja, alle på Sørøya kjenner ham, men etter hvert er han også blitt en kjendis blant gjestene som besøker øya vår: både gjester fra de omliggende kommunene, politikere og regjeringsfolk, turister fra inn og utland - ja sågar medlemmer fra den russiske dumaen kjenner ham. Årets sørøymann har beinan solid planta på jorda, men det er svært sjelden vi ser han med hendene i sida. Nei, dem er stort sett trygt plassert på bussrattet. Og nå er det vel ingen som er i tvil om at årets sørøyborger er han Ragnar Nilsen, bussjåføren vår som vi alle er så stolt av og glad i. Som et synlig tegn på at Ragnar er årets sørøyborger, får han en sørøymann laget av Signe Isaksen, og prototypen på sørøyborgergenseren laget av Noravind - strikkefabrikken på kaia. Takk Ragnar, for at du er den du er evig optimist og den beste sørøyambassadøren i 2009. Eva D. Husby Ordfører

Del dette: